Iako u kuhinji imam dosta iskustva i moglo bi se reći da znam kuhati ;), zimnicu nekako svih ovih godina jednostavno nisam stigla napraviti. Mislim pritom na izradu zimnice potpuno sama uključujući sve pripremne radnje: od pranja staklenki, do branja voća i povrća pa sve do njegove obrade i pospremanja u staklenke. U izradi ajvara, pekmeza od jabuka i paradajza, kuhanju paradajza i spravljanju soka od bazge jesam sudjelovala i to dosta, ali nikad potpuno sama pa to ne brojim, pa su tako kiseli ‘kvašeni’ krastavci jedina zimnica koju sam ja sama napravila 😀 Velikim dijelom je to stoga što imamo predobre bake koje nas opskrbljuju finom domaćom zimnicom svih mogućih vrsta koje možete zamisliti. I to im doista odlično ide od ruke 😉 Pa, zašto onda da se ja guram tamo gdje doista nisam potrebna 🙂
Budući smo u Vukovaru ove godine bili neplanirano dugo, baka nam je kada smo se vratili udijelila jako puno zimnice koju je u međuvremenu skuhala: što povrća, što voća, a meni su možda najdraži njezini domaći pekmezi bez kojih mi je nezamisliv ijedan početak dana. Ima li šta bolje od kriške svježeg mirisnog kruha kojem korica onako lijepo krcka premazanog tankim slojem maslaca i omiljenog domaćeg pekmeza ili džema?! mmljaccc Uglavnom, odlučila sam u suradnji s bakom podijeliti te recepte za spravljanje zimnice, konkretno pekmeza s vama iako nedostaju slike same izrade, pa ću se potruditi opisati postupak što slikovitije i zornije. Ovi su pekmezi toliko fini da ćete sigurno poželjeti i sami napraviti bar jednu vrstu (ako već niste) 🙂
Prije svega moram reći da je ovo starinski recept za pekmez od šljiva u koji ne ide niti limun, niti limunska kiselina niti konzervans. Zato se pekmez na ovaj način kuha jako dugo, poprilično je čvrste konzistencije i jako je jaaaaako ukusan!
Potrebno:
plave šljive
šećer
Priprema:
Omjer šljiva i šećera namjerno nisam navela jer je individualan i stavlja se prema tome koliko su šljive kisele odnosno slatke, dakle nakon probavanja na pola kuhanog pekmeza 😉 Moglo bi se reći da je neki standardni omjer na 5 kg šljiva 1-1,5 kg šećera.
Šljive oprati i odstraniti im koštice.
Pomiješati šljive sa polovicom šećera u velikom loncu i na laganoj vatri kuhati uz povremeno miješanje kuhačom. U početku dok se šećer ne otopi i dok šljive ne puste sok bit će potrebno češće miješati kako ne bi zagorilo.
Kuhati cca 4 sata pa tada štapnim mikserom šljive dobro izmiksati, a ako nikako ne volite one sitne komadiće kožica, potrebno je pekmez i propasirati.
Nastaviti kuhati tako propasirani pekmez još 2-3 sata. Pekmez je kuhan kad izgubi gotovo svu tekućinu i kad sa kuhače otpada onako u komadima.
Još vrući pekmez ulijevati u prethodno oprane i sterilizirane staklenke, na pola sata-sat ga ostaviti u pećnici uključenoj na 50℃ kako bi stvorila lagana korica, te ih potom zatvoriti celofanom i prikladnim poklopcem.
Postepeno ih ohladiti i čuvati na suhom i hladnom mjestu.
Autor:Amela Amela
Izvor:njami-njami.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar