subota, 27. kolovoza 2016.

Jogurt kolač sa breskvama

POTREBNO:

4 jaja
2 čaše šećera
2 čaše jogurta
3,5 čaše brašna
1/2 praška za pecivo
1 vrežica vanilin šećera
1 čaša suncokretovog ulja
1 kg bresaka
4 žlice mekane marmelade od bresaka ili marelica




Jogurt kolač sa breskvama pravi je obiteljski ljetni kolač. I to iz više razloga. Ko prvo, priprema je jednostavna, pa ako nemate kuhinjsku vagu, nema veze – jogurt kolač sa breskvama priprema se i važe na čaše, bilo koje od 200 ml 😉 Kao drugo, izađe ga prilično puno pa je idealan saveznik na ubijanje želje za slatkim na bilo kojoj plaži u hladu kakve krošnje za vrućih ljetnih popodneva. A kao treće, iako bi se ovaj kolač mogao napraviti sa bilo kojim drugim voćem, breskve, to ljetno voće kojega ima u izbobilju ovih dana, savršeno pašu utopljene u taj mekani biskvit i nude dašak svježine i sočnosti. Dakle, kada sam napravila jogurt kolač sa breskvama, klinci ga doma nisu htjeli niti pogledati…kao sve je to ok, miriše fino i slatko, ali nema kremeeee…ili nešto u stilu: ma neee’š ti kolačaaa, kao kruh sa voćem 😀 Ali kada sam toga popodneva na Vukovarkskoj adi otvorila kutiju sa uredno narezanim kockama ovoga kolača, nestao je u trenu uz uzdahe oduševljenja 😉 Da, bez obzira da li ste više ljubitelj slatkog uz čašu mlijeka ili slatkog uz kakav sokić, jogurt kolač sa breskavam uvijek je dobro došao!

PRIPREMA:

Miksati cijela jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postaneu pjenasti. Tada doliti ulje pa promiksati opet kratko. Sada je vrijeme da se postepeno uz miksanje dodaje brašno, prašak za pecivo i jogurt.
Dobivenu biskvitnu smjesu koja je dosta rijetka pažljivo izliti u lim za pečenje srednje veličine (nebitno je kakve veličine vam je lim, bitno samo da nije baš preeevelik kao onaj iz pećnice npr.) koji ste prethodno namastili i pobrašnili. Biskvit peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC 5 minuta. Izvaditi ga iz pećnice, poslagati po površini breskve, oguljene i narezane na komadiće ili ploškice, pa vratiti sve skupa u pećnicu. Peći na istoj temperaturi još daljnjih 30 minuta.
Kolač je gotov kada dobije lijepu rumenu boju. Provjerite prije no što ga izvadite iz pećnice da li je pečen tako da u sredinu zapiknete čačkalicu. Ako čačkalica ostane glatka, dobar je 😉
Sada kolač izvadite iz pećnice, premažite mu površinu marmeladom i kratko ga još zapecite u pećnici (cca 10 minuta).
Prohladite, režite na kocke i poslužite toplo ili hladno.

Dobar tek!

Autor:Amela Amela


Izvor:njami-njami.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar