ponedjeljak, 22. kolovoza 2016.

Oslić alla bakalar

Oslić alla bakalar savršeno je jelo za sve ljubitelje morske ribe, naročito za one koji su oduvijek htjeli probati pravog bakalara, a nisu si ga mogli priuštiti iz raznih razloga. Istinski ljubitelji i poznavatelji bakalara se možda ne bi složili s tim, no oslić će u ovom slučaju odlično odglumiti bakalara jer je prije svega bijela morska riba kao i bakalar, a uz dodatak češnjaka, maslinovog ulja i ribljeg temeljca za jela teško da ćete primjetiti razliku. Također nije nebitna činjenica to što je oslić riba koja se danas može nabaviti u gotovo svih ribarnicama i trgovinama, bilo da ga kupujete kao oslić filete zamrznute ili sirove, bilo kao cijele primjerke ribe s glavama ili ne, te je uz to i cijenom prihvatljiv. Oslić alla bakalar odlična je opcija finog jela u raznim varijantama, te nećete pogriješiti ako se odlučite za ovaj obrok bilo za ručak ili večeru, a najbolje u cijeloj priči je to što je ovo jelo s kojim ćete biti brzo gotovi, jednostavno se priprema i ne zahtjeva nikakvo posebno umijeće u kuhinji, već samo malo dobro volje i nekoliko osnovnih sastojka. Evo recepta:
Oslić alla bakalar

POTREBNO:

500 g oslića (file)
800 g krumpira
500 ml ribljeg temeljca
1,5 dl bijelog vina
3 češnja češnjaka
maslinovo ulje, vezica peršinovog lišća, ružmarin, 2 lovorova lista
papar, sol
PRIPREMA:

File oslića narezati na komadiće, a krumpir oguliti i narezati na ploškice 1/2 cm debljine.
U riblji temeljac dodati ružmarin i lovorov list i zatim komadiće oslića. Kuhati svega nekoliko minuta, pa ribu izvaditi na stranu šupljom žlicom.
Sada u isti taj temeljac dodati ploške krumpira. Kuhati 15-tak minuta. Pazite da se krumpir ne prekuha i ne raspadne!
U vatrostalnu posudu uliti malo ulja, posipati sitno kosanim peršinovim lišćem i protisnutim češnjakom, pa naizmjence slagati redove krumpira i ribe. Između svakog reda posipajte peršinom i češnjakom. Neka gornji sloj bude pretežito krumpir. Zaliti sve vinom i preostalim temeljcem, poklopiti poklopcem ili alu folijom pa peći u pećnici na 170ºC 20-tk minuta. Oslić alla bakalar pustite da malo odstoji u svom soku prije posluživanja, a ako primjetite da vam je ostalo previše temeljca i da ga krumpir nije lijepo upio, slobodno malo odlijte.
Dobar tek!
Autor:Amela Amela


Izvor:njami-njami.blogspot.com

Nema komentara:

Objavi komentar