POTREBNO:
1 pakiranje tankih kora za savijače (500g)
250 g bijelog kravljeg sira
4 jaja
3 čašice kiselog vrhnja (2x180g)
2 čaše tekućeg jogurta (2x180g)
100 ml suncokretovog ulja
100 ml mineralne vode
1 žličica soli, papar, vegeta…
Pita gužvara prava je pita po mojem guštu i obožavam je raditi jer sa njom nema puno posla i cifranja, a krajnji rezultat je prefini okus gibanice sa sirom koja neodoljivo podsjeća na burek sa sirom. Gužvara se sove iz razloga što se tanke kore za savijaču prilikom izrade pite doslovno gužvaju rukama, umaču u pripremljen nadjev od jaja, sira, vrhnja i jogurta i slažu u lim za pečenje. Dakle, prilična anarhija na radnoj površinu, a i u limu za pečenje 😀 Svaki put kada radim pitu gužvaru postanem svjesna činjenice koliko volim raditi nešto rukama, baš ono, mijesiti, trgati i kako bi moja majka rekla ‘prćkati’, i uvijek se ponovno osjetim kao ono malo dijete iz Kumrovečke ulice u Vukovaru koje je obožavalo raditi kolače od blata sa dodatkom raznoraznih trava i cvjetića, dijete koje je bjesomučno i vječito trackalo i oblikovalo rukama sve moguće oblike blatnih kolača koje samo dječjoj mašti može pasti na pamet. Zato mi je pita gužvara toliko draga i svaki put sam sigurna da će baš zato što ju ‘trackam’ rukama uspjeti savršeno i da jednostavno ne može ne biti fina. I doista je tako. Prošlo je već dosta vremena od kad sam zadnji put radila pitu gužvaru…jednostavno mi se omakla iz glave i zaboravila sam na nju. No pita gužvara se uvijek vrati, iskoči iz sjećanja kao dijete koje se igra skrivača i odluči pokazati se na prepad i svaki put me ponovno oduševi. Vjerovatno vam zato i nisam do sada dala recept za moju pitu gužvaru iako on već dugo čuči u ladici i evo konačno je dočekao svjetlo dana 😉 Pita gužvara može poslužiti kao fina večera, ali mogla bi se prošvercati i pod laganiji ručak, a ono što je najbolje kod nje je to što ne možete pogriješiti ako u nju stavite nečega manje ili više. Zato, ako baš jako volite sir, slobodno uduplajte dozu pa će ga u piti biti više, ako volite češnjak ili vlasac, slobodno ga dodajte u smjesu od jaja, ako imate viška koji sirni namaz, i on će poslužiti svrsi i upotpuniti okus vaše pite…mogućnosti je doista puno. Svakako probajte i uživajte u ovom jednostavnom domaćem jelu.
PRIPREMA:
Pomiješati pjenjačom u posudi 2 jaja, sir, 2 čaše kiselog vrhnja, 2 čaše jogurta, ulje i mineralnu. Posoliti i začini po ukusu.
Lim za pečenje srednje veličine (moj je 20×35 cm) namazati tankim slojem maslaca, pa na dno lima složiti jednu koru presavijenu po pola. Koru između ta dva sloja poškropite uljem. Ostavite još jednu takvu koru po strani, trebat će vam za kraj.
Uzimajte sada jednu po jednu koru, lagano ju zgužvajte u ruci i kratko umočite u pripremljenu smjesu koja je prilično tekuća pa to neće biti problem. Nemojte koru dugo držati u tekućini jer će se raspasti. Odmah izvadite koru i tako nagužvanu i namočenu premjestite u lim na onu prvu koru koju ste stavili kao podlogu. Postupak ponavljajte tako dugo dok ne potrošite sve kore, osim one jedne koju ste ostavili za kraj. Nagužvane i namočene kore slažite jednu uz drugu, ne previše zbijene. Kore koje ste namočili nemoje jako stiskati prstima i cijediti jer će tada pita biti zbijena. Dakle, umočite i samo lagano otresite rukom iznad zdjele prije nego je premjestite u lim. Ukoliko vam je nakon što ste namočili sve kore ostalo tekućine, zalijte time kore u limu.
Preostalu koru opet složite po pola (premažite između uljem) i stavite je preko pite. Prstima lagano pritisnite po cijeloj površini i rubove zavucite pod one nagužvane kore. Vilicom izbockajte cijelu površinu, ili oštrim nožem izrežite na kocke koje ćete kasnije posluživati.
Izmućkajte pjenjačom na brzinu preostala 2 jaja i 1 čašu kiselog vrhnja, posolite pa time prelijte pitu.
Pecite u pećnici na 180ºC 30-35 minuta. Pita će se tijekom pečenja napuhnuti i dobiti lijepi zlaćano smećkasti sjaj, no nakon što je izvadite iz pećnice će se spustiti. Tek tada je izrežite i poslužite.
Uz ovu pitu gužvaru nepogrešivo dobro paše hladni jogurt. Dobar tek!
Autor:Amela Amela
Izvor:njami-njami.blogspot.com
Nema komentara:
Objavi komentar